Conform bilanțului provizoriu, cel puțin șapte persoane au fost rănite în localitățile Amatrice și Rieti (regiunea Lazio), două fiind în stare gravă. Trei persoane sunt rănite după ce au fost scoase de sub dărâmături în orășelul Tolentino, situat în regiunea Marche. Numeroase persoane au fost rănite în localitățile Ussita, Castelsantangelo sul Nera (regiunea Marche), Norcia și Preci (Umbria).
Numeroase clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului de 6,5 grade care a avut loc duminică dimineață în zona Norcia, provincia Perugia. Mișcarea telurică a fost simțită puternic inclusiv la Roma, Florența și Bolzano, provocând scene de panică.
Cutremurul de 6,5 grade pe scara Richer care a avut loc duminică dimineață în regiunea italiană Umbria este cea mai puternică mișcare telurică produsă în Italia în ultimii 36 de ani, afirmă experți citați de cotidianul La Repubblica.
Cutremurul produs duminică la ora 7.40 (8.40, ora României) a avut loc la adâncime de doar 10 kilometri și a fost urmat până în acest moment de 50 de replici cu magnitudini între 2,5 și 4,7 grade. Sute de clădiri s-au prăbușit sau au suferit daune semnificative în centrul Italiei. În ultimele trei zile și jumătate, în centrul Italiei au avut loc 900 de seisme, de la cele de miercuri seară, cu magnitudini de 5,6 și 6,0 grade, până la zecile de replici ale cutremurului de duminică.
Seismul de duminică este cel mai puternic produs în Italia după anul 1980, fiind mai intens decât cel din provincia L’Aquila (aprilie 2009, 5,9 grade, 309 morți) și decât cel din Accumoli (august 2016, 6,2 grade, 298 morți).
Cel puțin două persoane sunt în stare gravă în orășelul Amatrice în urma cutremurului produs la ora 7.40 (8.40, ora României) la adâncimea de doar 10 kilometri. Ințial, Institutul american de geofizică (USGS) a anunțat o magnitudine de 7,1, revizuită ulterior la 6,5. Institutul italian de geofizică și vulcanologie a anunțat o magnitudine inițială de 6,1, revizuită ulterior la 6,5.
Conform unor surse citate de Corriere della Sera, în localitatea Tolentino (regiunea Marche) s-a prăbușit o biserică în timpul slujbei de duminică. Nu este clar dacă vreo persoană a rămas blocată sub dărâmături. La Amatrice, localitate afectată grav de cutremurul din august, s-a prăbușit o biserică și un sediu al administrației locale, două persoane fiind scoase de sub dărâmături. În orășelul Norcia s-a prăbușit Basilica San Benedict. „S-a prăbușit totul, se văd nori de fum, este un dezastru”, a transmis primarul orășelului Ussita, afectat grav de cutremurele produse zilele trecute. În Rieti, Podul Roman a fost închis din rațiuni de precauție, dar nu au fost semnalate daune sau răniți.
Prăbușiri de clădiri au fost înregistrate și în localitățile Castelsantangelo sul Nera și Preci.
Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din nou din cauza riscului de prăbușire. O măsură similară fusese luată după seismele produse acum câteva zile. Tot ca măsură de precauție, la Roma au fost închise catedralele San Paolo și San Lorenzo.
FOTO: Basilica Sfântul Benedict din Norcia, distrusă de cutremurul de duminică dimineața.
MAE: Până acum niciun român din Italia nu a solicitat asistență consulară după cutremur
Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații cu privire la urmările cutremurului din centrul Italiei și la existența unor cetățeni români afectați de acesta, până acum nefiind înregistrată nicio solicitare de asistență consulară.
„Referitor la cutremurul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiane, între Norcia, Preci și Castel Sant”Angelo sul Nera (Umbria), Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații cu privire la urmările acestuia, precum și cu privire la existența unor persoane de cetățenie română afectate de acestea”, precizează, duminică, Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitări de asistență consulară. Ambasada României la Roma continuă monitorizarea situației, fiind pregătită săacorde asistență consulară, în caz de necesitate.
Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgență al misiunii diplomatice (0039) 345.147.39.35.